Julkilausuma - Työ jäsenten eteen vaatii jaksamista

22.5.2024

Eduskuntavaaleissa keväällä 2023 käytiin kamppailu suomalaisen työelämän tulevaisuudesta. Työväenliikkeen yhteisistä ponnisteluista huolimatta hallituksen muodostivat oikeistopuolueet, jotka näyttävät suhtautuvan lähes vihamielisesti työntekijöihin ja erityisesti heitä edustavaan ay-liikkeeseen. Vaalituloksesta johtuen käsissämme on ollut ennen kuulumaton työmarkkinakaaos, joka on kestänyt koko syksyn ja talven. Hallitusohjelman heikennykset moukaroivat armottomasti tavallisia työntekijöitä, joita Ay-toimihenkilöiden jäsenten suurimmat työnantajat pääasiallisesti edustavat.  

  

Jäsenemme, jotka tekevät työtä liittojemme jäsenten puolesta, ovat joutuneet koville. Vaikka julkisuudessa kovimmat iskut ottaa vastaan liittojen johto, jää asioiden selittäminen jäsenille ja luottamushenkilöille meidän työntekijöiden harteille. Suurin osa ay-liikkeen työntekijöistä on juuri tässä työssä siksi, että halu ja palo työntekijöiden etujen puolustamiseksi ja työolojen parantamiseksi on todella vahva. Juuri siksi hyökkäys ay-liikettä ja työntekijöitä kohtaan tuntuu erityisen raskaalta.  

  

Lähes kaikki onnistuneet työtaistelutoimenpiteet työpaikoilla toteutuvat ay-liikkeen työntekijöiden tuella ja valmennuksella. Meidän pitää pystyä perustelemaan niin jäsenille kuin erityisesti myös liittoon kuulumattomille työntekijöille se, miksi toimia toteutetaan ja mitä niillä saavutetaan. Poliittiset työtaistelutoimet ovat median puheista poiketen harvinaisia ja jäsenistön epätietoisuus on poikinut valtavan määrän kysymyksiä verrattuna normaaliin työtaistelutilanteeseen. Tämä on näkynyt suurena henkisenä ja fyysisenä kuormituksena jokaisen jäsenen työpäivissä.  

  

Ay-liikkeen työntekijät venyvät ja joustavat yhteisessä taistelussamme hallitusohjelman heikennyksiä vastaan. Samaan aikaan liitot kamppailevat jäsenmaksutuottojensa riittävyyden kanssa. Työnantajiemme strategioiden ja organisaatioiden uudistukset sekä niiden myötä käydyt muutosneuvottelut ovat nekin omalta osaltaan lisänneet kuormitustamme.   

  

Teemme työtä, jolla on merkitystä. Tätä työtä haluamme tehdä tulevaisuudessakin. Nyt on viimeiset hetket ryhtyä toimiin ay-liikkeen henkilöstön jaksamisen varmistamiseksi myös poikkeustilanteissa. Pitkäjänteinen työehtosopimukseen perustuva työryhmätyö on tärkeää. Työssäjaksamisen edellytyksiä on tarkasteltava riittävän usein.   

  

Juuri nyt tarvitsemme työpaikkakohtaisia ratkaisuja, aitoja ja näkyviä toimia  

yhteisöllisyyden edistämiseksi sekä konkreettisia osoituksia siitä, että työntekijöiden hyvinvointi on tärkeää myös ammattiyhdistysliikkeen sisällä.